Biografie

Channah Hold on the wire videoclipChannah verbaast, ontroert en raakt. De 30-jarige singer-songwriter heeft zich ontwikkeld tot een artiest met een geheel eigen sound. Haar warme, karakteristieke stem, begeleid door haar melodische composities, geven Channah haar kenmerkende stijl. Dit is terug te horen op haar debuutalbum Syrup & Rain en de daaropvolgende E.P. Someone, met bijdragen van o.a. Niels Geusebroek en Sandy Dane. De platen zijn geproduceerd door Huub Reijnders (o.a. Bløf, Krezip en Giovanca).

“Voor mij is muziek emotie. Zelfs al is een liedje geschreven in het Chinees, dan nog moet je als luisteraar voelen waar een liedje over gaat. Dat is wat ik probeer te bereiken in mijn liedjes.”

Van iconen naar ideeën
Al van jongs af aan is Channah beïnvloed door muziek. Thuis draaiden haar ouders vaak platen van Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash en Neil Young. Iconen die later haar persoonlijke helden zijn geworden.

Zij studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam, volgde muziekwetenschappen en Engels aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een jaar masterclasses bij Complete Vocal Insitute in Kopenhagen. Een muzikale achtergrond die Channah’s stijl en performance hebben gevormd. Tussen Adele en Feist en tussen Coldplay en Fink groeide haar eigen, unieke geluid. In 2009 verscheen Channah’s EP, getiteld No Way Back, waarvoor zij het titelnummer samen schreef met Anouk.

Syrup & Rain
Aan songmateriaal heeft Channah nooit gebrek. Haar telefoon staat vol met krabbels en opgenomen ideeën, opdat deze niet vergeten worden. Ideeën die haar te binnen schieten op de meest onmogelijke locaties.
“Een paar jaar geleden had ik opeens de tekst en melodie voor het nummer Should Have Known in mijn hoofd. Maar, ik zat op de motor en het was onmogelijk om direct te stoppen. De hele rit heb ik het coupletje, met mijn helm op, gezongen en herhaald.”

Catchy en dromerige riffs, afgewisseld met rauwe up-beat melodieën; de tekst en muziek van de songs vloeien samen en vormen één geheel, één verhaal. Het schrijven van een nummer is, volgens Channah, een voortdurende dialoog met haar muzikanten om de sfeer en het gevoel van het liedje precies goed te krijgen.
“Het moeilijkste is het proces om een simpele eerste ingeving of deuntje om te vormen naar een compleet, kloppend nummer. Ik probeer de puurheid van een eerste ingeving zo goed mogelijk te combineren met de muzikale ideeën waar andere muzikanten mee komen.”

Channah’s repertoire bevat veelal persoonlijke, autobiografische liedjes, waarin troost en aanmoediging een vaak terugkerend thema vormen. Zo is Monsters, het nummer dat zij schreef met Sandy Dane, een ‘slaapliedje voor volwassenen’.
Het nadeel van het drukke muzikanten-bestaan, waardoor je minder vaak bij familie en vrienden kunt zijn, wordt verwoord in Run Home. Channah schreef dit liedje samen met Niels Geusebroek, met als positieve insteek dat als de nood echt aan de man is, je er altijd zult zijn voor dierbaren uit je omgeving.

What’s next
Honderden optredens heeft Channah al achter de rug. Zij was onder andere te horen in Paradiso, bij festival Into the Great Wide Open, Popronde 2013, vele radio stations, in het Concertgebouw en tijdens diverse bevrijdingsfestivals. In de zomer van 2014 maakte zij haar debuut in New York, Amerika. Voor 2018 staat een theatertournée op de planning.

“Als je als singer-songwriter het gemoed van de luisteraars kunt bespelen, al vanaf de eerste noten, kun je meer dan mooi zingen alleen.” – 3voor12

Band:
Channah – zang / akoestische gitaar/ piano
Evert Zeevalkink (Niels Geusebroek, Dotan, Tim Akkerman) – elektrische & akoestische gitaar / backing vocals
Sjoerd de Vries (Jenny Lane, Jeroen van de Boom, Berget Lewis) – piano / Hammond /  synths / backing vocals
Jurren Mekking (Balcony) – basgitaar/ backing vocals
Léon Schmitz (Ed Struijlaart, Tommy Ebben, Chagall) – drums / percussie